Termeni tehnici

Pentru a putea intelege informatiile tehnice care va sunt comunicate, va pot ajuta lamuririle de mai jos:

Sticla laminată este un tip de sticlă de siguranta, obținută prin suprapunerea a două sau mai multe foi de sticlă și intercalarea unor folii sintetice, cum ar fi polivinil butiral. Avantajul acesteia constă în faptul că, la o eventuală spargere, fragmentele de sticlă rezultate ramân atașate de folia de plastic și astfel sunt evitate accidentele.

Este utilizată în special la parbrize și lunete de autovehicule, dar și la acoperișurivitralii și pereți. De asemenea, stă la baza execuției geamului antiglonț și a geamului rezistent la explozii și la efracție.

Sticla securizata sau intarita este produsa prin incalzirea sticlei la o temperatura la care aceasta incepe sa se inmoaie. Suprafetele externe sunt atunci racite cu rapiditate, creand astfel o compresie puternica. Procesul de incalzire urmat de cel de racire este efectuat controlat electronic, iar parametri dupa care se realizeaza  acest proces influenteaza fundamental calitatea geamului securizat.

Rezistenta sa mecanica la indoire este  mai mare decat a sticlei normale si de aceea este folosita in aplicatii unde se impune strangerea mecanica a diverselor piese metalice pe sticla. Daca se sparge, se fractureaza in cioburi foarte mici, inofensive, astfel fiind asigurata securitatea si siguranta persoanelor care pot veni in contact cu sticla.

Sticla laminata si securizata reprezinta o combinatie a celor doua tehnologii de mai sus, prin care se lipesc intre ele 2 sau 3 straturi de sticla securizata. Acest tip de sticla este cel mai sigur, cel mai rezistent si cel mai costisitor. Este recomandat in situatii in care siguranta este cea mai importanta.

Usi glisante /culisante din sticla sunt panouri de usa dreptunghiulare , dotate cu mecanisme care le permit o miscare liniara, de-a lungul unui perete/plan/bara de glisare. Acestea pot fi cu RAMA perimetrala si vor folosi aceasta pentru a glisa si se pot executa si cu prindere sus si sustinere pe partea de jos(putand fi montate si pe pereti mai putin rezistenti la greutate ca cei din gips-carton si izoleaza foarte bine spatiile datorita ramei), sau pot fi fara RAMA, caz in care sustinerea se face doar pe partea de sus, iar pe partea de jos sunt doar ghidate (aceste sisteme au nevoie de un perete suport sau tavan rezistente).

Usi batante/normale din sticla sunt usi care se deschid printr-o miscare de rotatie in jurul unui ax, care de obicei este reprezentat de balamale. aceste pot fi usi cu toc (un profil din aluminiu) , care sa permita montarea balamalelor pe acesta si broasca cu maner ca la usile de interior obisnuite (acestea permit o izolare mai buna si pot fi montate si pe pereti mai putin rezistenti) sau pot fi usi fara toc, care au balamale montate direct pe perete sau tavan/pardoseala si un maner tragator (aceste usi au un luft perimetral de 5-15 mm, se deschid de obicei in ambele sensuri, nu permit montarea unei broaste clasice si au nevoie de un perete suport rezistent la zona de fixare a greutatii).

Bara stabilizatoare/bara de rigidizare reprezinta elemente din inox sau aluminiu, cu profil rectangular sau rotund folosite pentru rigidizarea unor panouri de sticla in constructia unei cabine de dus. Sunt imperios necesare daca prinderea panoului de sticla se face doar pe 2 laturi.